Selena Simić: death metal, bubnjevi i Vibrator u rikverc

Bubnjarka Selena Simić govori o svojim brojnim muzičkim projektima i najavljuje novi spot i singl benda Vibrator u rikverc.

Vibrator u rikverc je ženski pank sastav iz Pančeva, prepoznatljiv po imenu, stilu, drčnosti i provokativnosti u nastupu. Krajem 2010. godine uz pomoć Kulturnog centra Pančevo ove devojke su izdale  prvi album, Samo površno i komercijalno, i osnovale svoju izdavačku kuću Tirkizni revolver. U 2011. godini, pesma „Neko nema ni to“ obrada svojevremenog hita „I Wanna Be Adored“ grupe The Stone Roses, dolazi na prvo mesto Diskomer top liste Studija B. VuR je nastupao na raznim festivalima u Srbiji i regionu: novosadskom Exitu, beogradskom Vračar Rocks,  sarajevskom PitchWise, zagrebačkoj Participaciji… Opseg uticaja na njihov zvuk kreće se od legendarne pank rok grupe Ramones do savremene japanske alternativne scene. Vibratorke trenutno rade na novim pesmama dok se montira spot za pesmu „Doris“ i čeka novi singl „Wonderbra“. Bubnjarka Selena Simić  porazgovarala je sa Kokoškom o novim uzbudljivim planovima i dešavanjima VuRa, ali i o svojim aktivnostima van ovog  sastava.

1374149_688875841142446_2023030140_n

Kultur!Kokoška: Ušla si u bend početkom 2013. godine. Vibrator u rikverc je sastav specifičnog i provokativnog imidža i pravca. Kako se desila saradnja među vama? Kakav kriterijum Vibratorke postavljaju kad prave audiciju?

Selena Simić: Za audiciju mi je je javio naš zajednički drug koji mi je predložio da probam. Nakon toga sam se čula sa Snežom (pevačicom) i dogovorile smo se za tri pesme koje ću svirati. Na audiciju se pored mene prijavilo još desetak bubnjarki, ali je bend nakon završene probe sa mnom zatvorio audiciju. Jeste da druge devojke možda nisu imale šansu da probaju, ali sam očigledno ostavila snažan utisak, tako da nije ni bilo potrebe da traže dalje, pa i ne znam kakvi su im kriterijumi.

dor

K!K: Šta ti predstavlja dosadašnje iskustvo sa VUR-om? Kako se odvijalo tvoje uklapanje u ekipu?

Selena: VUR je jedna od boljih stvari koja mi se desila ove godine. Osim toga što nam je super dok sviramo zajedno, doživljavamo jedne druge kao članove porodice i imamo zavidno dobar odnos, što je možda neobično za ženske bendove. Ja sam se u samom startu uklopila: onog trenutka kada samo otišle na pivo posle audicije, to je bilo to.

K!K: Female punk. U čemu je vaš bunt? Kako ga izražavate?

Selena: Iako sviramo pank, naša muzika nema previše veze sa buntom. Tekstovi su nam uglavnom šaljivi i trudimo se da takvi i ostanu, jer ako bismo se dotakle neke „teže“ teme, pretpostavljam da se određenom delu naše publike to ne bi svidelo. Mi bunt izražavamo kroz činjenicu da smo žene koje sviraju.

K!K: Pesme radite same. Kako nastaje vaša muzika, tekstovi?

Selena: Da, pesme pravimo same, obično neko dođe sa idejom na probu  – nekim rifom i slično – i onda zajedno razrađujemo to. Tekstovi su Snežin fah, o tome stvarno ne znam šta da kažem.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UuklSjPtcQQ]

K!K: Skoro ste snimale spot za pesmu „Doris“ koja je zauzela šesto mesto u emisiji Jelen Top 10. Kada i gde ćemo imati priliku da ga vidimo?

Selena: Da, „Doris“ je super prošla na Jelen Top 10. Nadam se da ćemo spot videti već sada u januaru, premijerno na MTV-u.

K!K: U pripremi je i novi singl „Wonderbra“ u saradnji sa Davorom Gopcem iz Psihomodo Popa. Radite li na još nekim pesmama? Može li se uskoro očekivati novi album?

Selena: „Wonderbra“ će biti apsolutni hit, Gobac nas je oduševio, a verujem da je utisak obostran. Radimo na još novih pesama, jedna od njih je „Stereo jezik“, po kojoj će naredni album biti nazvan. Verujem da je neki plan da se album izda najkasnije do kraja sledeće godine.

1185207_10200944431027666_2054299265_n

K!K: Skoro ste gostovale na Femix-u, festivalu ženskog stvaralaštva. Ti sviraš u više bendova, imaš iskustva i sa muškim i sa ženskim sastavima. Pravi li se razlika između ženskih i muških muzičara na našoj sceni?

Selena: Da, na Femix-u nam je bilo sjajno. Ja, zamisli, sviram u još dva kompletno ženska benda – Fandango i Nemesis, koji je jedini ženski death metal bend na ovim prostorima. Naravno da ima razlike. Nažalost, ljudi i dalje ženske bendove u svojoj glavi ne mogu da povežu sa kvalitetnom svirkom, veruju da je bitan čisto vizuelni dojam, ali se ja, kao što vidiš, trudim da ih  razuverim.

K!K: Od metal obrada zabavne i narodne muzike u Svilen Konac Project-u do panka sa Vibratorkama. Koliki je tvoj lični muzički prostor, kakvu muziku slušaš? Pomenula si Nemesis, gde još sviraš?

Selena: Sviram i u pop/rock/punk bendu Fandango, a često sarađujem i sa Dragoljubom Đuričićem u njegovim bubnjarskim projektima. Slušam sve žanrove, osim elektronske muzike i ovog novijeg popa tipa Lady Gaga, Rihanna i slično. To me nekako nikada nije „radilo“. Moj prvi bend zvao se Rock Upotreba i svirali smo ex-Yu, a onda sam promenila gomilu žanrova i došla do death metala. Oprobala sam se i u funk-u, jazz-u, a i narodnjacima, mada je to kratko trajalo. Nemam problem sa žanrovima, jer, ustvari, najviše volim da sviram bubanj, i dok je tako, nije me briga šta je sve dok se „lupa“.

K!K: Kakva godina je pred tobom što se svirke tiče? Gde će nastupati Fandango, Svilen Konac Project, Nemesis i Vibrator u Rikverc? Ima li dovoljno festivala i projekata?

Selena: Nemesis ima prvu svirku sada u nedelju 29. decembra, u Domu Omladine na festivalu Demo Masters. Nadam se da će i posle Nove godine Svilen Konac Project nastaviti sa redovnim svirkama u Dangubi. Datume za ostale svirke ne znam, to nekako uvek iskoči samo. Nadam se da me čeka malo uspešnija godina, jer mi je ova 2013. bila onako „tanka“ sa svirkama u odnosu na prethodne dve u kojima sam imala i po 2-3 svirke nedeljno.

1426133_10201681837102357_109299009_n

Selena Simić rođena je 1992. godine u Smederevu. Od petnaeste godine živi u Beogradu gde pohađa SMŠ Stanković, na jazz odseku-udaraljke. Prva iskustva stiče u sastavima Rock Upotreba, Hadži prodane duše i Fandango. Našla se u raznim pravcima, od jazz-a, roka, panka, do metala. Početkom 2013. godine postaje član Vibratora u rikverc. Trenutno svira u bendovima Svilen Konac Project, Vibrator u rikverc, Fandango i Nemesis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *