Radio-Kokoška: Sveti Patrik plejlista

U savremenoj kulturi, Sveti Patrik voljen je manje zbog pokrštavanja Irske, a više zbog izvanredne prilike da se zaodene u zeleno, napije, zapleše i zapeva.

Danas je 17. mart – sveti Patrik, čuveni irski praznik! Sam Patrik slavan je po tome što je pokrstio Irsku. Van Irske, međutim, poznat je po tome što na njegov dan slavimo sve irsko – od muzike preko plesa do hrane i, naravno, pića.

Žurke ljubitelja Irske nezaobilazne su zbog svoje energije i veoma druželjubive zajednice. Ukoliko vam je sve ovo još uvek strano – evo nekoliko pesama uz koje i vi i vaši prijatelji možete da se pristojno napijete, ovaj – zagrejete za ovogodišnju proslavu!

Za početak imamo High Kings, bratsku grupu Celtic Woman. Kao i one, za cilj imaju modernizovane aranžmane tradicionalne muzike. Grupa broji samo četiri člana ali ne bojte se – znaju da sviraju čak trinaest različitih instrumenata!

The Pogues svakako nisu tradicionalan irski bend. Štaviše, u istoriji muzike su poznati po tome što su dohvatili tradicionalne irske pesme i obradili ih u pankerskom ključu. Danas su nezaobilazni deo bilo kog irskog dešavanja i nepogrešivo podižu atmosferu. Haotična i neobuzdana irska energija u njihovoj verziji „Waxie’s Dargle“ oslikava se koliko u aranžmanu toliko i u spotu.

Mornarske pesme su veoma bliske sa irskim i česti „gosti“ irskih večeri. Kanadski veterani The Irish Rovers čak imaju čitav album posvećen takvom materijalu, po imenu Drunken Sailor. Teme i tekstovi su, očekivano, nepristojni – što ih i čini odličnim.

Irska muzika i kultura uopšte veoma su društvene, i retko ćete se naći u situaciji da budete samo publika. „Rattlin’ Bog“ je, na primer, tip pesme u kojoj se bend i publika redovno nadmeću ko će izdržati više strofa bez greške. Možete pokušati da naučite tekst, ali ne opuštajte se – svaki bend koji je izvodi nosi sa sobom drugu verziju.

I ako se ujutro pitate šta vam je sve to trebalo, prkosni „Wild Rover“ će vas vraćati na mesto zločina iz nedelje u nedelju. To je, uistinu i moguće, zahvaljujući mestima poput beogradskog T-Puba koji već dve i po godine neumorno organizuje irske večeri nedeljom.

BONUS:

Ukoliko želite još fantastičnih irskih pesama da upotpunite svetopatrikovsku atmosferu, Marc Gunn kao i uvek ima fantastičan izbor u okviru svog podkasta. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *