Kako piti apsint kao Verlen

Nemojte se više blamirati u društvu i piti apsint kako vam neko drugi kaže, izaberite način i dajte se u okultne vode ispijanja zelene tečnosti.

Nađete li se u društvu simbolista, ljubitelja Zelene vile, ili srednjoškolaca koji tripuju da žive opasnim životom, na ivici delirijuma izazvanih apsintom, uvek je korisno znati kako ga pravilno piti. Takođe je veoma bitno da uvek imate neophodnu opremu, te ćemo vas uputiti i u nju. Ali, pre toga, upoznajmo se sa omiljenim likovima koji su pili apsint, i navodno, tripovali od njega.

Poznate apsintopije

Apsint je za vreme svoje najveće slave smatran čudotvornim tonikom, vilom koja izaziva inspiraciju, ali i đavoljim pićem koje treba ukinuti, što se na kraju i desilo. Svoju karijeru zajebanog pića koje piju umetnici započeo je kao lek za dizinteriju i malariju krajem 18. veka, da  bi nakon toga počeli da ga piju francuski vojnici koji su u njega dodavali anis. Mic po mic, do njega su se domogli umetnici i tako je jedan lek za dizenteriju postao misteriozno piće koje izaziva inspiraciju i koje je uticalo na umetnost onako kako verovatno nijedno drugo piće nikad nije, niti će: Mane je naslikao čuvene Ispijače apsinta, Pikaso stvorio broznanu skulpturu Čaša apsinta, Rembo, Bodler i Mopasan su pisali o njemu, a Verlen je čak i fotografisan kako za prilježno ispija u jednom pariskom kafeu. U Francuskoj je uveden i zeleni sat svakog dana u 5 popodne, koji se smatrao za vreme ispijanja apsinta. Pa vi vidite koga više volite – Engleze čajopije ili Francuze apsintopije; !Kokoška je već izabrala.

Sve u svemu, apsint je bio jedno opasno piće, a još nije sasvim sigurno zbog čega. Sastojak koji je navodno izazivao halucinacije (tujon) u apsintu je bio prisutan u tako malim količinama, da je verovatnije da su halucinacije nastale zbog konstantnog alkoholisanja, a ponekad i korišćenja drugih psihoaktivnih supstanci. Ipak, pesnici nisu spevavali ode votki, slikari nisu odsecali uši zbog viskija, niti su slikali utučene ljude kako sede ispred čašica rakije, pa o apsintu vredi pričati, iako bi možda svako drugo piće u tim količinama izazvalo slične efekte.

Priručnik za ispijanje apsinta

1. Apsint na francuski način, kako valja i trebuje

Paul-Verlaine-by-Dornac-absinthe-1896

Ovako ćete izgledati odlučite li da pijete apsint na ovaj način | Preuzeto sa absinthe-prague.com

Ovo je verovatno najzahtevniji način što se tiče opreme, ali ako odlučite da apsint pijete ovako, sigurno ćete izgledati kao da ste najbliži delirijumu, jer ćete piti baš kao Verlen. Popušite malo hašiša uz svoj apsint, i eto nama novog Remboa! Dodajte malo laudanuma i opijuma, i pićete baš kao Bodler. Ali pazite se, svi simbolisti umrli su veoma rano, pa bi možda valjalo ostati umeren.

Korak 1: Nabavite sve potrepštine. Kupite kvalitetan apsint, i nemojte se zanositi egzotičnim bojama, ne zove se džabe Zelenom vilom. Ovo piće treba da bude zeleno kao otrov, pa takav i pazarite. Ohladite bokal vode (ključno je da bude bokal, a ne neka obična staklena flaša!), spremite šećer u kockama i dođite do kašike za apsint. Najveći problem predstavljaće kašika, pa ćete možda morati da odete u pohode na evropske gradove poznate po apsintu ili da improvizujete – uzmite za početak običnu kašiku ili možda viljušku za kolače. Takođe, bilo bi idealno da imate i čašu za apsint, ali i obična će poslužiti!

Korak 2: Sipajte oko 30ml apsinta u čašu. Ako imate čašu za apsint, znaćete po obliku gde bi otprilike da prestanete sa sipanjem pića.

Korak 3: Preko čaše stavite kašiku za apsint ili bilo kakvu improvizovanu varijantu. Na kašiku, preko proreza, stavite kocku šećera. Ovaj korak možete i da izbegnete, jer nije neophodan, ali šećer će izbalansirati gorčinu apsinta.

Korak 4: Sada na red stiže bokal hladne vode. Prethodno u bokal možete da dodate i led, ali je bitno da nijedna kocka ne upadne u piće. Sipajte vodu preko kocke šećera i kašike u apsint, tako da se šećer polako rastapa u piće. Ključno je da vodu sipate polako, priprema apsinta je ritual kao i samo ispijanje. Odnos vode i apsinta treba da bude oko 3:1; dakle, na 30ml apsinta treba da sipate oko 90ml ledene vode.

Korak 5: Promešajte piće kašikom na kojoj je bio šećer i pijte. Ovaj korak je i korak  kada birate hoćete li biti purista ili hoćete da vaš apsint liči na neki od popularnih koktela i ubaciti nekoliko kocki leda. Znate šta vam je činiti, apsint nije koktel!

2. Češki apsint, impresionirajte društvo

Dobro izgleda, zar ne? | Preuzeto sa wikihow.com

Dobro izgleda, zar ne? | Preuzeto sa wikihow.com

Korak 1: Ako biste da impresionirate srednjoškolce željne delirijuma koji ih gone da odsecaju uši, pišu odličnu poeziju ili potežu pištolje na ljubavnika svog nesuđenog dragog, ovo je pravi način za vas. Treba vam apsint, šećer, kašika, čaša, bokal hladne vode i upaljač. Opet, ne birajte egzotične boje. Samo zeleno! Ovaj način možda izgleda dobro, ali čini se da niko od ljudi koje volimo i poštujemo nije pio ovako, pa razmislite da li je to način uz koji želite da nazdravljate Bodleru i družini.

Korak 2: Sipajte oko 30ml apsinta u čašu.

Korak 3: Preko čaše stavite kašiku sa kockom šećera na vrhu.

Korak 4: Umočite kašiku sa šećerom u apsint, tako da se kocka dobro napije i zazeleni. Onda opet stavite kašiku u početnu poziciju, iznad čaše.

Korak 5: Vreme je za piromaniju! Dograbite upaljač i prinesite ga kocki šećera. Zapalite kocku i pustite je da gori neko vreme dok se ne karamelizuje, a onda se spremite za unapređenje svojih piromanskih sposobnosti. Potopite goruću kocku šećera u apsint i krenite da je gasite hladnom vodom. Odnos vode i apsinta u ovom slučaju je oko 1:1.

Korak 6: Uživajte u aplauzu i pijte! Opet, u apsint možete dodati nekoliko kocki leda. Ako ste već izabrali češki način, to znači da niste apsint purista (oni ovaj način nikako ne vole i smatraju da uništava ukus pića, što je verovatno i tačno, ali ne možete dobiti i sjajan ukus i postati kralj žurke), pa navalite i zabavite se!

Prijateljski savet: Trudite se da ne izvodite češki način okruženi drvetom, papirom ili pijanom ruljom koja vas može gurnuti i tako navesti na nehotično paljenje svog rukava ili obrve. Na internetu postoji još načina koji će vam pomoći da zadivite prijatelje: izbegavajte ih, jer postaju sve opasniji što više istražujete.

3. Čist alkohol kad vam nije do rituala

Ovaj način je idealan ako želite da uštedite, nemate svu opremu, ali ste se našli u blizini boce apsinta, i ako biste samo da se napijete, a da usput i osetite toplotu apsinta kako vam se razliva po stomaku. Takođe je fin jer i dalje pijete zeleno piće i izgledate kul, kao Alfred Žari koji je apsint pio baš na ovaj način.

Korak 1: Dograbite bocu i čašu (mada, može i bez nje).

Korak 2: Uspite apsint u čašu ukoliko je imate, ili samo otvorite bocu i pomirišite piće.

Korak 3: Udahnite duboko i krenite da ispijate. Zaustavite se u dogledno vreme, ne valja preterivati.

Prijateljski savet: Ovaj način i nije baš stil pijenja apsinta, te ga zadržite za usamljeničke terevenke u privatnosti svoje sobe ili, ako baš morate, podelite ga samo sa bliskim krugom prijatelja.

Umetnički uradak

A za kraj, skrivalica u Bodlerovoj pesmi Otrov: nađite stihove koji se odnose na apsint!

 Vino zna da učini od neke rupe gnusne
Dvorac od kog lepšeg nema,
I u zlatno blistanje bajovitoga trema
Crvena para mu se zgusne
Kao sunce sutonsko, kada u magli drema.

Opijum povećava sve čemu nema međa,
Čini da beskraj duže traje,
Dubinu i vremenu i sladostrašću daje,
U duši crne slasti ređa
Čak i više nego ih u njezin ponor staje.

No sve to nadmašuje taj otrov što ga liju
Oči zelene, oči tvoje,
Jezera gde mi duša naličje vidi svoje,
Ponori gorki koji kriju
Vrela gde ožedneli snovi se moji poje.

Ali otrov čudesan, strašniji od svih, to je
Pljuvačka tvoja što ujeda,
Što, kad mi zaboravu bez griže dušu preda,
Kroz vrtloge je nosi svoje
Sve dok je kopnu smrti, obeznanjenu, ne da!

Preveo Nikola Bertolino

Tagovi

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *