Razbijači kasa: Linkoln

Jedan amandman, jedan predsednik: ko će imati bolju ulogu? Režiser: Steven Spielberg Uloge: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn Svi smo makar čuli za…

Jedan amandman, jedan predsednik: ko će imati bolju ulogu?

Režiser: Steven Spielberg

Uloge: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn

Svi smo makar čuli za Linkolna, jednog od najvećih američkih predsednika, poznatog po tome što je ukinuo ropstvo i imao fanki bradu. Međutim, pitanje je koliko znamo o samom donošenju Trinaestog amandmana.

Preuzeto sa www.imdb.com

Preuzeto sa www.imdb.com

Stiven Spilberg je u ovom filmu odlučio to da to predstavi kroz priču o poslednjim mesecima Abrahama Linkolna i putu do okončanja građanskog rata. Rekla bih upravo da je glavni lik filma Amandman, uprkos imenu filma, jer se sam Linkolnov lik, iako sjajno predstavljen, više provlači kroz priču o ukidanju ropstva nego što nosi scenario. Za očekivati je da je film pro-američki, sa momentima recitovanja Getisburškog govora i dramatičnim scenama iz građanskog rata, ali ipak, najveći problem filma je njegovo trajanje. Pogotovo pri početku; priča je rastegnuta, teško se shvata ako niste upoznati sa tematikom i ima previše političkih detalja kojima nije mesto u blokbasteru.

Linkolna nosi fantastična glumačka ekipa. Denijel Dej Luis je sa pravom odneo kući Oskara jer je njegov prikaz zabavne i jake figure Abrahama Linkolna zaista ono što se prvenstveno ističe u filmu. Svoj doprinos sjajnom glumom dali su i Seli Fild, Dejvid Stratern, Džozef Gordon-Luit i Džejms Spejder. Iako je fotografija izuzetno lepa, a scenario na momente jako duhovit, Spilberg nas je verovatno malo razmazio ostvarenjima poput Šindlerove liste koji su bili daleko upečatljiviji i dinamičniji. Ne bi se moglo reći za film da je loš; svakako ga treba pogledati ako imate običaj da pratite filmsku scenu i neke kultnije režisere, ali teško da će ga mnogo ljudi staviti među omiljena filmska ostvarenja koja su izašla ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *