Kako preživeti u starom Rimu ako ste žena?

Prognane ćerke, zakopane device i smrt od olova – kako izbeći ovakvu sudbinu ako se zadesite u starom Rimu kao žena.

Stari Rim – velelepna civilizacija najjačeg carstva u istoriji, kolevka akvadukta i pakao za žene. No, ako vas nevolja nekako nanese pa se zadesite u starom Rimu i slučajno ste žena, ne brinite !Kokoška je spremila vodič kako da vas ne prognaju, ne zakopaju žive i kako da vas, možda, čak i povremeno poštuju.

 1. Budite religiozne. Vaša javna uloga kao žene može da se najbolje (…ili jedino) izrazi kroz vašu religioznost. Dobra žena treba da učestvuje u religioznim festivalima, procesijama i obredima. Na primer, jedine žene koje zaslužuju ikakve privilegije u Rimu su vestalke – sveštenice device koje se biraju dok su deca da bi služile boginji ognjišta, Vesti, i čuvale njen plamen. Za razliku od bilo koje druge žene u Rimu, one mogu da žive kao normalni ljudi: glasaju, poseduju svoju zemlju i odlučuju same, bez oca i muža, šta će da rade u životu. Sem ako je ta odluka da imaju seks, jer u tom slučaju…
 2. Pazite da vas ne sahrane žive. Vestine device moraju biti – pogodili ste! – device. U slučaju da se posumnja da su vestalke učestvovale u koitusu, moraju se zatvoriti da porazmisle o svojim delima. U dvoranu u zemlji. Bez hrane. Drugim rečima, one se žive sahranjuju.

  S druge strane, ako preživite službu, ne zakopaju vas živu, i slično, možete se penzionisati ko gospođe bez zaveta čednosti! Naravno, ni jedan muškarac ne želi „matoru“ ženu koja ne može da ima decu, ali će vas maaalko izvaditi ugled vestalke. Malko.

  Sveštenice-device oko Vestinog plamena, uživaju u životu dok ne budu sahranjene žive. Preuzeto sa thehistorianshut.com

 3. Ako mislite da će vas spasiti što ste careva ćerka, hah! Neče.
  Julija Starija, prognana zbog kurvarluka. Preuzeto sa www.timetravelrome.com

  Nemojte biti seksualno aktivne i uživati u tome. Zapravo, nemojte uopšte biti seksualno aktivne van braka. Za ovo se posebno postarao prvi car, Avgust, koji je doneo zakone o mOrAlU i čEdNoStI koji nalažu da žena ne sme da se jebe ni sa kim ko joj nije muž, jer u suprotnom muž ili otac mogu da je ubiju na licu mesta. Ako mislite „Ma šalio se on” – ne, nije. Avgust je bukvalno prognao jedino dete, ćerku jedinicu, na pusto ostrvo zbog jebuckanja. Ipak, nije je ubio! I to je nešto, zar ne?

 4. Čuvajte svoju reputaciju ko oči u glavi. Ženska reputacija je najbitnija stvar koju žena ima i mora biti potpuno neokaljana. Za više informacija, pogledajte savet br. 3. ili, manje-više, bilo koji drugi savet.
 5. Nemojte plakati na sahranama. Ozbiljno, postoje zakoni koji vam ovo zabranjuju. Žensko pokazivanje žaljenja je opasno i može navuče čemer i jad na sve. Takođe, nemoralno je. Zašto? Jer je većina stvari koje žene rade prosto nemoralna.
 6. Budite voljne da se udajete i razvodite kako vaš otac/muž/imperator to želi. Žena služi da se uda, rodi decu i nastavi mušku liniju. Otac je bog i batina i on određuje za koga se žena udaje, ne bi li obezbedio povezivanje svoje moćne porodice sa još moćnijom porodicom. Ako se pojavi ko moćniji, žena se razvodi i udaje ponovo. Rimski senatori, vojskovođe i ostali moćnici često žene dele kao gaće, pa tako Avgust svoju ćerku po volji razvodi od jednog muža da je uda za svog najboljeg druga, a onda je potom udaje za svog posinka, jer što da ne. Sam Avgust se za svoju ženu Liviju oženio kad ju je video trudnu, i naredio joj da se razvede od muža i venča za njega. Romantika nije mrtva!
 7. Udajte se mlade. Ne, još mlađe. Još mlađe. Rimljanke se neretko udaju pre dvanaeste godine. Možda vam to zvuči skandalozno, ali imajte u vidu da ćete verovatno umreti do tridesete, verovatno na porođaju.
 8. Nemojte imati posede. Nemojte voditi javni život. Nemojte piti vino. Nemojte držai govore u javnosti. U suštini, sve što mislite da možete – nemojte.
 9. U slučaju da želite karijeru, budite siromašne. Jedine žene koje imaju javni život su one koje moraju * šokantno * da rade za život. One najčešće rade kao prodavačice, zanatlijke, babice, dojilje, ili na polju.

  Naravno, i dalje uz to morate voditi domaćinstvo i udovoljavati suprugu i rađati decu, što morate ionako raditi ako ste žena u bilo kom istorijskom periodu.

  Čestitamo, pozvane ste na antički žur! Preuzeto sa vindolanda.csad.ox.ac.uk

 10. Društveni odnosi su vam jako bitni. Setite se da vi služite mužu da podignete reputaciju i da održavate odnose sa drugim bitnim i nebitnim ljudima. Zbog toga, budite dobra domaćica, organizujte proslave i zovite prijateljice (obavezno poželite najbolje njihovim muževima). Prva pozivnica za rođendan je nađena baš u starom Rimu, i u njemu Klaudija Severa zove Sulpiciju Lepidinu na proslavu.
 11. Podržavajte svog muža i oca. Uvek.
 12. Ne mešajte se u politiku. Žene koje se mešaju u politiku su često opisane kao nezadovoljne u ljubomorne ženturače. Čak je i dečacima zabranjeno da prisustvuju senatorskim skupljanjima da ne bi to preneli svojim majkama. Mislite da su ljudi podržavali Fluviju, ženu Marka Antonija, kada je podigla ustanak? Napravno da ne! Smejali su joj su se u senatu! Ali ako se ipak mešate u politiku, budite nobles. Kao Fluvija, ili Hortenzija, koja je okupila Rimljanke da protestuju protiv toga što im se uzima novac u svrhe očuvanja republike.
 13. No, čak iako ste plemkinja koja se meša u politiku, budite spremna da patite i/ili umrete. Fluvija je umrla pod nerazjašnjenim oklonostima u Grčkoj. Porcija, Brutova žena, je ritualno izvšila samoubistvo nakon što su njen muž i otac učinili isto. Marcija Servilija Sorana je optužena da je pomagala svom ocu, senatoru, protiv tiranina Nera te je – pogodili ste – ubijena.

  Samo izgledajte savršeno, ali se nemojte mnogo truditi. Preuzeto sa thegreatcoursesdaily.com

 14. Vodite računa o svom izgledu. Prava rimljanka treba da bude sređena i čista. Žene imaju svoja zajednička kupatila, vole da se sređuju, nose nakit i farbaju kosu. Ovidije daje gomile saveta ženama u vezi sa izgledom – moraju se brijati i, ako imaju tamne zube, bolje da se smeju zatvorenih usta! Bogate žene moraju imati razvijenu rutinu brige o koži, što je mnogo komplikovanije kad nemate YouTube i DM u komšiluku. Meka koža znači zdrava žena znači mnogo dece. Olovo je navodno super za kožu (mada se žene koje su umrle od trovanja i ne slažu baš s time).
 15. …ali nemojte da vodite računa o izgledu previše. Ako previše pazite na svoj izgled, znači da ste previše neskromne. Previše šminke znači da ste jeftine, a to se može, nedobog, povezati sa savetom br. 3. Kako mudri Ovidije, očigledni poznavalac žena kaže, muškarci ne žele da znaju zašto je ženama koža bela, bitno da jeste.

  Prosečan dan unesrećene žene u antičkom Rimu. Preuzeto sa https://kashgar.com.au

 16. Ako niste nobles, ili niste zvanična građanka Rima, bacite oko na legionare. Legionari, naročito oni na stabilnim pozicijama, su dobar izvor prihoda i finog statusa. Žene legionara često prate kampove legionara, mada ima onih koje bace oko na nevenčane legionare pa ih prate okolo u nadi da će da ugovore fin brak.
 17. Ako završite kao prostitutka, trudite se da ne budete i robinja. Hijerarhija postoji i ovde – tu su elitne prostitutke koje rade u bogatim bordelima i uslužuju plemićku klijentelu, prostitutke za raju, i robinje, koje imaju prava koliko i prosečna fotelja (ili manje). Ako radite sa uglednim Rimljanima, šanse su da ćete dobiti poklone i, bitnije, moć.

  Felix, bene futues – Srećniče, dobro si jebao. Preuzeto sa ancientgraffiti.org

  Pracija, prostitutka visokog društva, je toliko očarala Kategusa da on više ništa ne radi bez njenog odobravanja, čak ni upravljanje armijama. Stoga, radite na svom marketingu! Crtajte lukrativne grafite kao promociju da hvale vaš rad, tipa onog u Pompeji – „Srećniče, dobro si jebo!“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *