Ribe i zmajevi – litvanski roman na srpskom

!Kokoška predstavlja nova domaća izdanja evropske književnosti!

Roman Ribe i zmajevi litvanske autorke srednjih godina Undine Radzevičiute nedavno je objavljen na srpskom jeziku. Savremena litvanska književnost je praktično nepoznata našim čitaocima, pa je ovo dobra prilika da se upoznaju s ovim interesantnim romanom. On govori o dvema civilizacijama, evropskoj i kineskoj, kao i o trenutku u kom je evropska civilizacija prvi put poražena. Roman takođe i o četiri žene, članice jedne porodice, koje žive zajedno u atmosferi sukoba i nadolazećih skandala. Generacijski i psihološki sasvim različite, ove četiri glavne junakinje jako precizno oslikavaju nedavnu litvansku istoriju, kao i savremeni trenutak u kom se roman dešava.

Undine Radzevičiute je nakon studija istorije umetnosti dugo godina radila u marketinškim agencijama. Piše i objavljuje već petnaest godina.

Knjigu je sa engleskog, u nedostatku prevodilaca sa litvanskog jezika, preveo Igor Cvijanović. Objavila ju je beogradska izdavačka kuća Kontrast. Na pitanje jednog novinara u vezi sa engleskim prevodom njene knjige, granicama do koje je pojedinačnu rečenicu moguće prevesti i sačuvati, i njenim reakcijama na prevode na druge jezike, Undine Radzevičiute izjavljuje: „Prijatna stvar: sve što sam napisala bilo je moguće prevesti na engleski. Neugodna stvar: engleski ima određena pravila u vezi sa strukturom rečenice, pa pesnički tekst gotovo počinje da deluje kao faktualan kada ih se držite.” U drugom intervjuu, autorka je prokomentarisala da „knjiga govori o dve različite, istočne i zapadne civilizacije, ali da se priča u osnovi tiče univerzalnih tema, kao što su religija i verske misije, porodični odnosi, kulturne razlike, sloboda, odgovornost itd. Pored toga, između dve različite priče moguće je osetiti tenziju i naslutiti promene u ekspanzionističkim stavovima istočne i zapadne civilizacije. Jedan važan aspekt ove knjige leži i u pozivu da nikada ne previdimo ’istočno’ iskustvo, jer je ono uvek uz nas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *