Isključite TV, radio drama čeka

Od Šekspira do napada Marsovaca na Zemlju – radio drama pokriva sve teme i nema probleme kao što su prikazivanje nasilja i golotinje. Uz to, ne zamara oči!

ŠTA JE RADIO DRAMA?

Radio drama (takođe poznata i kao audio drama ili radio pozorište) je akustična dramatizacija nekog događaja bez vizuelne komponente. Kreatori se oslanjaju isključivo na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi dočarali slušaocu atmosferu, likove i priču.

2

Do kraja četrdesetih radio drama je bila vodeća forma popularne zabave. Ali, sa pojavom televizije izgubila je veliki deo svojih slušaoca, povukla se u čošak, i u mnogim zemljama nikada nije uspela da povrati publiku. Sada kad je Internet s nama, međutim, mnogi stari klasici su ponovo postali dostupni! Štaviše, u pojedinim zemljama je ova forma i dalje popularna te se snimaju nove audio drame i puštaju u svakodnevnom radio programu.

Zahvaljujući napretku u digitalnom snimanju i distribuciji moglo bi se reći da je radio drama u 21. veku doživela preporod, kako u svom originalnom, tako i u izmenjenom obliku u vidu podkastova.

RADIO DRAMA KOD NAS 

Prva radio drama je u Srbiji emitovana 1929. godine na Radio Beogradu. Prvaci tadašnjeg Narodnog pozorišta iz Beograda su izveli dramatizaciju narodne pesme „Đakon Stefan i dva anđela“ što je obeležilo početak redovnog emitovanja.

Zgrada Radio Beograda

Zgrada Radio Beograda

U početku su radio drame birane u zavisnosti od popularnosti dela u pozorištu, pošto se smatralo da ako drama bude popularna na bini, biće popularna i preko radija. Zamisao je bila fokusiranje na zabavne i šaljive drame  niske umetničke vrednosti. Iz ovih emisija proizašle su i prve radijske zvezde, a angažovanjem prvog reditelja Jovana-Bate Konjovića desile su se i prve značajne promene u stvaranju programa. Uskoro vlada proglašava Radio Beograd za državno dobro, oslobađajući ga finansijskog pritiska.

Od 1949. godine do danas u Radio Beogradu je arhivirano preko 4000 radio drama za odrasle i oko 1000 drama za decu.

Dečja: Kapetan Džon Piplfoks, 1953

Kao i u ostatku sveta ovo se smatra zastarelim vidom zabave, te se slabije javlja na komercijalnom radio programu. Međutim, u okviru programa Radio Novi Sad još uvek se aktivno snima dramski program, mada u skromnijim količinama, sa oko 25 premijera godišnje na više jezika. Dramski programi Radio Novi Sad i Radio Beograda su osvojili mnogobrojne međunarodne nagrade i pohvale na raznim festivalima.

Da ostale ex-YU zemlje nimalo ne zaostaju po pitanju kvaliteta radio drama, svedoči hrvatska adaptacija voljenog Bulgakovljevog romana  Majstor i Margarita.

Vitomir Bogic: autor prve predratne radiofonske emisije

Vitomir Bogic: autor prve predratne radiofonske emisije

Za tvoju bih sreću, rado svoju dao, i ne bih ni znao šta sam žrtvovao.

U martu 2014. godine obeleženo je 90 godina otkada je čuveni glumac Narodnog pozorišta Vitomir Bogić prvi put pred mikrofonom Radio Beograda izgovorio monolog kojim je sve počelo. Danas se još uvek mogu slušati reprize starih klasika u predviđenim terminima kroz njihov internet portal i ponekad u okviru javnog programa.

Radio Beograd je počeo da postavlja radio drame u .mp3 formatu, koje možete skinuti sa njihovog sajta.

A U SVETU…

EVROPA

Prva radio drama emitovana je 16. februara 1923. kada je u centru Londona British Broadcasting Company pustila program koji se sastojao iz citata iz Šekspirovih dela. Radio drama je bila i ostala popularnija u Velikoj Britaniji nego bilo gde drugde, a BBC proizvodi i emituje na stotine novih emisija godišnje. Kao što je ova sa Tomom Hidlstonom.

Svakodnevno na Radio 4 puštaju popodnevne skečeve, dok su vikendom na programu stare klasične serije. Na Radio 3 je termin nedeljom uveče rezervisan za eksperimentalnu dramu, dok se na Radio 7, koji se sastoji uglavnom od arhiviranih programa, uglavnom puštaju radio komedije, trileri i naučne fantastike.

AMERIKA

Rаdio drаmа u SAD je zvanično otpočela 1927. kаdа je mrežа počelа da prilаgođаvа krаtke priče i piše sopstvene scenаrije zа emitovаnje. Tek kada je radio komedija Amos ‘n’ Andy adaptirana iz petnaestominutne zezalice u komično-dramatičnu formu, ovaj oblik programa je postao zaista popularan.

Najpoznatija američka radio drama je verovatno bila Rat Svetova u izvođenju Orsona Velsa iz 1938. na Noć veštica, koja je izazvala opštu paniku jer su slušaoci ozbiljno pomislili da Mars napada Zemlju!

U vreme Drugog svetskog rаta radio mreža je najviše emitovala vesti, što je dovelo do toga da su publici dojadile ratne priče. Potražili su distrakciju i raznovrsnost u komičnim, teškim, i triler dramama.

Kada se pojavio televizor, budući da je bilo isuviše skupo i rizično eksperimentisati sa novim materijalom, počeo je trend da se postojeće popularne emisije direktno prilagođavaju za prenos na televiziji.

Iako je bila vodeća zemlja po broju kreiranih radio drama, od 2011. ona ima minimalnu prisutnost na javnim frekvencijama u Americi. Veći deo američke radio drame se sastoji od repriza ili podkast programa iz prethodnih decenija.

Ljubitelji trilera i jeze još radio drama za svoje uživanje mogu naći u vidu dugoročne serije Suspense, u koju između ostalog spadaju Stanar Alfreda Hičkoka, Izvinite, pogrešan broj sa Agnes Murhed, i Autostoper sa Orsonom Velsom.

JAPAN

Još jedna država u kojoj se radio drama održala kao popularan (i veoma unosan) vid zabave do danas jeste Japan. Uobičajeno je da popularne televizijske drame, romani, mange, anime ili video igre dobiju nastavak ili sporedne priče, parodiju, pa čak i glavni zaplet da bude u obliku audio drame.

Castlevania:

TENCHI MUYO Makunouchi sl2Prodaju se na kompakt diskovima sa sve bonusnim materijalima kao što su komentari kreatora, sumacije događaja i zvanična muzika. Sporedne priče su obično produžetak glavnih zapleta, npr. događaji koji su se desili u mangi ali ne u animeu. S druge strane, parodije prikazuju likove u duhovitim neprijatnostima ili scenama previše rizičnim za prikazivanje na televiziji. Na primer: jedna audio drama serije Sailor Moon opisivala je scenu gde muškobanjasta devojka odlazi u gej bar.

Novije prakse u prodavanju animea su da snime audio dramu kao najavu za seriju pre nego što se pojavi animirana verzija. Ovo se ujedno radi i kako bi se slušaoci upoznali sa likovima i obavestili ko će im davati glasove. Važno je napomenuti da je glasovna gluma u Japanu mnogo više zastupljena nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Gintama Bonus Drama CD

*Posebnu zahvalnost za istraživanje i sve informacije iz ovog teksta dugujemo ALEKSANDRU NIKOLIĆU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *