Priče Jelene Lengold prevedene na nemački

Prevođenje je dvosmerna ulica.

Kontrast izdavaštvo je nedavno objavilo knjigu priča dobitnice Evropske nagrade za književnost Jelene Lengold, Vašarski mađioničar, u prevodu na nemački jezik koji potpisuju Mirjana i Klaus Vitman. Vašarski mađioničar donosi trinaest stilski i tematski ujednačenih pripovedaka, uglavnom ljubavnih, svojevrsnih svakodnevnih epifanija, koje se najčešće odnose na spoznaju da je potreba za osamljenošću i ljubavnim samoprogonom ništa više do kratkotrajna faza ljudske sujete koja u neku ruku i ima za krajnji cilj da nas uveri koliko nam je voljeno biće potrebno. Koji god kontekst i vrstu potrebe da imate na umu čitajući ovo – nećete pogrešiti.

Ono što je najizraženije, i istovremeno zajedničko, svim muškim i ženskim junacima Vašarskog mađioničara je moć introspekcije, kojom objašnjavaju sebi svoj trenutni emotivni status. Zato se Jelena Lengold koristi naizgled spontanim ispisivanjem junakovih misli kojima se perspektiva i objekat analize menja iz reda u red, a zapravo se radi o istančanoj i prikrivenoj psihologizaciji, koja najekstremniji oblik ima u naslovnoj pripoveci „Vašarski mađioničar“. Formalno koncipirana u jednoj jedinoj rečenici, ova priča ima za temu preljubnikovo preispitivanje o prirodi tog poroka sa kojom se smenjuju eksplicitni erotski izrazi požude.

U pričama se vidi kako je Lengoldova ovladala različitim narativnim tehnikama koje vešto koristi i kombinuje. Od fragmentarne naracije do linearne konstrukcije fabule sa zanimljivim razrešenjem, Lengoldova uranja čitaoca u raskošni svet čije su granice eros i (auto)destrukcija.

Jelena Lengold je deo generacije koja je ustoličila širokogrudost spisateljskog dara sposobnog da podjednako uspešno shvata i podražava i muški i ženski glas, pritom, čineći to na poetski inovativan način. Neopterećujući stil lak za praćenje i razumevanje, kao i mnoštvo uspelih autoironičnih i duhovitih konstatacija i dosetki, te veoma pronicljivo obrađena problematika savremenih muško-ženskih odnosa i pažljivo oformljeni tipovi i psihologije junaka nesporan su dokaz proznog talenta Jelene Lengold, koji ona Vašarskim mađioničarom samo potvrđuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *