FEST 2015: šta vredi gledati, a šta ne

FEST 2015 je gotov i !Kokoška je puna utisaka; pročitajte za koje filmove smatramo da se moraju pogledati, a koje treba zaobići ili zaboraviti.

Završio se i FEST 2015, a !Kokoška ga je preživela, iako utrnute stražnjice, te vam sad daje pregled najboljih i najgorih filmova sa FEST-a, ali i onih koji su ostavili jak utisak iako ne spadaju ni u jednu od ovih odličnih vrednosnih kategorija.

OBAVEZNO POGLEDAJTE

Čovek ptica (Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance))

Čovek pticaRetko se dešava da !Kokoška dobitnika Oskara voli ovoliko koliko voli Čoveka pticu. Magični realizam Alehandra Injaritua u kombinaciji sa dvostrukim prikazom glavnih glumaca u gaćama je nešto što se prosto ne propušta.

Film je sniman tako da izgleda kao da je sve jedan dugački kadar, što se neverovatno uklapa u mesto radnje – pozorište, gde nema ponavljanja i ulickavanja scena, i izbacivanja grešaka. Saundtrek Antonia Sančeza je, takođe, neobičan i odličan; on se skoro u potpunosti oslanja samo na zvuke bubnjeva, sa povremenim uplivima klasične muzike, a ritam bubnjeva menja se drastično u zavisnosti od likova ili situacije. Povrh svega, glumci su toliko dobro izabrani da je Kitonovo nespretno sakrivanje pripremljenog govora na dodeli Oskara potpuno razumljivo – posle ovakve izvedbe statua malenog zlatnog bodibildera je najmanje što se može očekivati.

Beli bog (Fehér isten)

Ako ste pročitali sinopsis filma Beli Bog vrlo je moguće da ste se nasmejali i pomislili da je u pitanju neka glupost. Istina, radnja zaista zvuči smešno i izlizano na papiru: Lili voli svog psa Hagena, Lilin tata ne voli psa, pas ostaje na ulici, psa uhvate i treniraju za borbu, pas pobegne, i, evo preokreta, pokreće krvavu revoluciju. Mađarski reditelj, Kornel Mundruco, nije morao mnogo da se trudi da bi publici pokazao da ovo može da posluži i kao metafora za rasnu diskriminaciju i klasnu borbu, ali ipak ne shvata sebe previše ozbiljno, i ne ističe ovu paralelu preterano. Zapravo, najbolji su trenuci kada, kao gledatelji, na metaforu potpuno zaboravimo i navijamo za pse dok uništavaju ljudsku rastu – e, to je moć filma.

Babaduk (The Babadook)

BabadukI horori su drugačiji kada ih snimi žena, pa je Babaduk sve samo ne tipičan horor film, ali koristi se mnogim klišeima žanra; tu su i strašna knjiga o čudovištima, jezivi podrum, uplašeni, ali pametni klinac, i brižna majka. Ipak, ono što ovaj film čini drugačijim od svih onih gadosti sa krvavim sekirama na posterima su odlični likovi i drugačiji pristup tipičnoj priči. Ovde su i majka i sin pogođeni strašnom pričom o čudovištima, majčino mentalno stanje jednako je bitno kao i nezaštićeni položaj sina, a njihove porodične uloge su toliko čvrsto ustanovljene da je najstrašnije kada krenu da se poljuljkuju.

Uživajte gledajući kako se neko poigrava sa žanrom i ostavite neko svetlo u kući upaljeno, biće vam lakše.

ZAOBIĐITE

Bela ptica u mećavi (White Bird in a Blizzard)

„Zašto, o zašto glumim u ovim baljezgarijama?”, pomislila je Eva Grin.

„Zašto, o zašto glumim u ovim baljezgarijama?”, pomislila je Eva Grin.

Eva Grin, izgleda, ima tendenciju da glumi u sranjima, a Bela ptica u mećavi ovo potvrđuje. Film bi trebalo da zainteresuje gledaoca da otkrije misteriju, a to je – gde je nestala depresivna domaćica koja je ujedno i majka glavne junakinje? Ipak, film traje, a interesovanja za misteriju nema.  Okej, recimo da to nije poenta, i da je film zapravo priča o odrastanju u kojoj je glavna junakinja pomalo sjebana zbog nestanka svoje majke. Ne, i dalje niko nije zainteresovan? Dobro, neka bude da je poenta u seksualnim otkrovenjima glavnih likova! I dalje ništa?

Bela ptica u mećavi ne zna šta je, a karakterizacija likova je toliko loša da nikoga nije briga ni za majku, ni za junakinju, ni za misteriju, a najmanje za traganje za dubljim značenjima i udubljivanje u radnju filma.

Magija na mesečini (Magic in the Moonlight)

Vudi Alen je snimio film Vudija Alena. Ako ste gledali bilo koji drugi film Vudija Alena, prosto zaobiđite ovaj i uštedite si vreme – sve je isto kao pre, samo izlizano i lošije.

VREDNO POMENA

I dalje Alis (Still Alice)

Pomen zaslužen samo zbog maestralne glume Džulijen Mur koja očigledno ume da glumi čak i u „ostvarenjima” koja su dramatična samo zarad dramatičnosti. Da u glavnoj ulozi nije Murova, film bismo verovatno gledali u TV produkciji Hallmark-a. Ipak, odlična gluma ponekad uspe da izdigne film iz onoga za šta je predodređen, a Još uvek Alis je školski primer za ovo.

Razgovori s bogovima (Words with Gods)

Words with godsRazgovori s bogovima zapravo predstavljaju prvi deo trilogije Heartbeats of the World i pominjemo ih, pre svega, zbog specifične strukture. Ovaj film je u stvari omnibus gde režiseri iz različitih delova sveta predstavljaju svoj odnos sa bogovima i religijom. Dok neki uspevaju to da urade na nepretenciozan i zanimljiv način, drugi se gube u svoj toj metafizici i pružaju nezaokružene celine koje ne daju mnogo prostora za tumačenje dalje od onoga što se na platnu vidi. Posebno pominjanje naravno ide za omiljenog Kusturicu koji je odlučio i da glumi u svom kratkom filmu, pa nam je pružio dvostruki razlog za negodovanje. Prosto zažmurite kad ugledate njegovu poznatu njušku i čekajte dok ne nestane sa ekrana, biće vam lakše – kao glumac je prosto nepodnošljiv.

Mape do zvezda (Maps to the Stars)

MTTS_00564.NEFKronenberg uspeva da snimi film koji ćete poželeti da nikad niste pogledali, a opet ćete priželjkivati da ga gledate opet. Postoji nešto užasno fascinantno u načinu na koji Mia Vašikovska, potpuno krhka i sjebana, izgovara poeziju i ruši sve oko sebe, a posebno svoju incestoidnu porodicu. Ovo je film o incestu, mentalnoj bolesti, želji za slavom, a pre svega o porodici. Gledajte ga u miru svog doma, opsujte nas što smo ga preporučili, a onda ga gledajte opet.

Sve slike preuzete su sa zvanične stranice FEST-a.

9. marta se održava još jedan, dodatni dan FEST-a. Ako nešto niste stigli da pogledate, moguće je da ćete uspeti da uhvatite neku projekciju baš sutra, te pogledajte program OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *