Gladni duhovi i šta sa njima

Niko nije svoj kada je gladan, a ako ste pritom duh koji dugo nije namirio svoj stomak, u posebnom ste problemu. Ako imate tu sreću da ste živi, pročitajte ove !Kokoškine savete kako bi vam susret sa izgladnelim duhom protekao što bolje.


Zamislite sledeće: vi ste užasna osoba i budista, a onda ste umrli i postali gladni duh*. „Ali, hej, ja već gladujem”, pomislićete možda. Zavirite u tekst da vidite zašto je daleko gore da budete gladni duh.

Šest sfera u točku života, preuzeto sa BellaOnline

Šest sfera u točku života. Preuzeto sa BellaOnline

Budistički krug preporoda je komplikovan proces koji se teško objašnjava i još teže razume. Osnova je da je potrebno biti što bolja osoba u svakom od života, činiti dobro i osloboditi se želja da biste na kraju došli do nirvane (pri čemu ne mislimo na bend. Ništa u ovom tekstu vam neće pomoći da upoznate Kurta Kobejna na onom svetu).

Dok god niste potpuno očišćeni od mržnje, žudnje i svih gadosti ovozemaljskog sveta, morate da se rađate iznova i iznova, dok vam se ne smuči i dok se ne iskupite. U ovom točku preporoda (samsara) možete završiti u jednoj od šest sfera postojanja:

Sfera Bogova

Život bogova je jedan jako kul život, sa svim finim stvarčicama koje zamišljate da bogovi imaju. No, vremenom se naviknete na sve ove lepote i obilje, te vam je potrebno sve više da biste se zadovoljili, a i postajete slepi za patnje drugih ljudi. Drugim rečima, živite k’o kokainski zavisnik. Čestitamo, ovo je ujedno i najbolja opcija!

Sfera Asura

Ako ste bili ljubomorni ili mrzeli, završićete ovde. Ovo je sfera moćnih bića, često opisanih kao polu-bogovi, koji uživaju slične privilegije kao Bogovi, samo što više vole dramatičnost. Ako bismo napravili paralelu sa zapadnjačkim svetom, ovo bi bili Kardašijanovi.

Ljudska sfera

Ovde se mi nalazimo (sem ako niste zaista gladni duh koji čita ovo; molim vas, prestanite, postaje jezivo). Ovo je otprilike „srednja“ sfera između raja i pakla, gde završe oni puni žudnje, i u njoj je najlakše prosvetliti se. Nažalost, većina nas ostaju idioti koje mrzi da otvore oči.

Životinjska sfera

Možda ste slatka mala pudlica, ali ste takođe mnogo glupi. Preuzeto sa Diamond Way Buddhism UK Blog.

Možda ste slatka mala pudlica, ali ste takođe mnogo glupi. Preuzeto sa Diamond Way Buddhism UK Blog.

Ovde su oni glupi i oni sa predrasudama koji žive zaštićene živote, krijući se od bilo čega nepoznatog. Ako se probudite u telu psa, znači da ste u prošlom životu bili moron (sem ako ste kokoška, redakcija veruje da je to korak do nirvane).

Pakao

Čestitamo, bili ste apsolutno govno od čoveka! Ovoj sferi ne treba mnogo predstavljanja. U paklu ste, sve je bol i patnja. Dobra stvar je što ne možete niže od ovoga, pa ćete se u sledećem životu svakako roditi u nekoj drugoj sferi! Loša stvar je da ste u paklu, gde ćete gore od toga?

Sfera gladnih duhova

Između životinja i pakla postoji još jedan stepenik gde završe požudni, pohlepni i proždljivi! Ako ste se prežderavali, bili alkoholičar ili previše uživali u (khm) drugim zadovoljstvima, ovo je stanica na kojoj izlazite. Provešćete život žudeći još više za istim zadovoljstvom!

Preuzeto sa http://www.tofugu.com/

Čestitamo, ovo je vaš novi dom. Preuzeto sa Tofugu

U različitim kulturama postoje drugačije odlike gladnih duhova. Možda ono što želite nikad ne možete dobiti (poput Tantalovih muka iz grčke mitologije). Neki gladni duhovi mogu da jedu, ali ne mogu da piju ili obrnuto. Negde se dešava da mogu i da piju i da jedu, ali sve što unesu u sebe postane vatra (ne želimo da mislimo kako izgleda proces pražnjenja creva). U nekim kulturama gladni duhovi jedu leševe i ljudska lica. Ako ovako završite, jedino što imamo da vam kažemo je ‒ prijatno!

Sve u svemu, stvari vam ne idu baš najbolje u životu, pardon, smrti. Niste baš duh u pravom smislu te reči: pre ste polu-truli leš ogavnog izgleda, imate pivski stomak i verovatno ste zavisnik od nečega. Ako se pogledate u ogledalo i vidite ovo, žao nam je:

Preuzeto sa oriana-poetry

Preuzeto sa oriana-poetry

Zapravo, nije nam žao, bili ste užasna osoba i pojeli ste celu tortu sami! Stidite se!

Mesec gladnih duhova

Volite Noć veštica i želeli biste da traje duže? Preselite se u Hong Kong! Tamo se obeležava ceo mesec duhova!

Legenda kaže da se sedmog meseca lunarnog kalendara otvaraju vrata pakla i gladni duhovi dolaze da progone žive i možda im jedu izmet. Ok, lagali smo nije baš kao Noć veštica. Takođe, niko se ne kostimira. Da bi se sprečilo proganjanje duhova, celi mesec je posvećen tome da se mrtvi umire i odvedu natrag na onaj svet gde nikog neće uznemiravati niti dirati ičiji izmet.

Mesec gladnih duhova je najpopularniji u Hong Kongu, ali se obeležava i u drugim azijskim zemljama poput Malezije, Tajlada, Kambodže, Singapura, Japana, Vijetnama i Indije.

'Gori vatra sad u nama' svira u pozadini; preuzeto sa The Huffington Post

Gori vatra sad u nama‘ svira u pozadini. Preuzeto sa The Huffington Post

Ako posećujete neku od ovih zemalja, prvo sa čime ćete se suočiti je miris paljevine. Na sve strane su vatrice u kojima se spaljuju pare za mrtve i papirni darovi koji su potrebni za onozemaljski život. Ovi darovi variraju od mobilnih telefona pa do odeće i kuća. Svuda okolo su i sveće i lampioni koji pomažu duhovima da se vrate odakle su došli i ne ostanu na ovom svetu. Duhovima se takođe ostavlja hrana da bi utolili svoju enormnu glad. Na ovom švedskom stolu za mrtve se nalaze najrazličitija jela, od voća i povrća, preko kolača i mesa, pa sve do celih torti. Dakle, pare i hrana su svuda naokolo. Skoro pa se isplati biti mrtav…

Sedenje na ovim stolicama je zabranjeno, jer možete sesti na duha, a to mu se neće svideti. Preuzeto sa Sarawak Festival

Sedenje na ovim stolicama je zabranjeno, jer možete sesti na duha, a to mu se neće svideti. Preuzeto sa Sarawak Festival

Zabava dostiže vrhunac 15. dana lunarnog kalendara, 28. avgusta, kada je Festival gladnih duhova, Ju Lan. Pošto su dve nedelje mrtvi tumarali zemljom, oni su nadrkani i potrebno je biti pažljiv. Zato se ovog dana posebno prate sva pravila i radi sve da bi se duhovi umirili. Po gradu se izvode čak i opere za duhove. To što je neko mrtav ne znači da ne treba da se zabavi!  Ovo je kao Vegas za duhove!

Vodič kako da vas duhovi ne proganjaju

 • Prvo pravilo meseca duhova – nemojte pričati o mesecu duhova;
 • Nemojte šetati po noći;
 • Nemojte se useljavati u nov dom. Ovo je loš mesec za nove početke;
 • Nemojte se roditi ovog meseca;
 • Ako baš morate da se rodite ovog meseca, rodite se preko dana**;
 • Nemojte nositi crveno jer privlači duhove;
 • Nemojte pevati ili zviždati;
 • Nemojte češljati kosu ispred ogledala u ponoć;
 • Nemojte prostirati odeću napolju. Natopiće se negativnom energijom i imaćete duha u pidžami (ili tako nekako);
 • Ne skupljajte novac koji nađete napolju i nikako ga ne unosite u kuću;
 • Nemojte stajati uz zidove;
  Fotografisanje za vreme festivala gladnih duhova je zabranjeno - stoga naravno da postoji pregršt fotografija na internetu. Preuzeto sa Somewhere In The World Today.

  Fotografisanje za vreme festivala gladnih duhova je zabranjeno – stoga naravno da postoji pregršt fotografija na internetu. Preuzeto sa Somewhere In The World Today.

 • Nemojte pokrivati čelo;
 • Nemojte fotkati noću jer možda uhvatite duha (a znamo već iz holivudskih filmova zašto je ovo loša ideja);
 • Nemojte sklanjati ili jesti poklone za duhove;
 • Nemojte plivati. Možda vas napadne duh utopljenika;
 • Nemojte piškiti na drvo jer možda popiškite duha koji živi unutra, a niko ne voli kad je popišan;
 • Nemojte noću ostavljati otvorena vrata. Ovo je kao da ste pozvali duha u kuću;
 • Nemojte se venčavati. Neće se lepo završiti (mada niko nije ispitao stopu razvoda);
 • Ostavljajte mnogo hrane ispred kuće;
 • Ostavljajte uključeno svetlo svuda oko sobe jer duhovi vrebaju iz senke;
 • Pospite kamenu so jer je se duhovi plaše;
 • Posetite hram ili crkvu da se molite za svoje preminule.

Naravno danas se stvari malo menjaju i mesec duhova postaje i turistička atrakcija (živeo kapitalizam!), te možete naći pešačke ture po Hong Kongu koje će vam bliže dočarati ovaj običaj, ali i potencijalno prekršiti prvo pravilo. Ne možete imati baš sve.

*Ako su prva dva tačna, onda ne morate mnogo da zamišljate. Ako je i treće tačno, drago nam je da je naš magazin popularan i u zagrobnom životu.

** Žene često praktikuju carski rez pre početka meseca duhova da bi izbegle uklete porođaje.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *